over mycrocosmos

Wat gebeurt er met dagdromen? Met onze kwaliteit om in een wolk geen wolk te zien, maar een beer, een hangmat of een toverboom? Met dat gevoel, dat grootse en nietige tegelijk, dat er een hele wereld aan je voorbijtrekt die er straks al niet meer is en ook nooit meer terugkomt, en daar een eindeloos moment helemaal in op te gaan?

Mycrocosmos is de wereld waarin die momenten voor mij vorm krijgen, in fotografische beelden, dessins en mixed media composities.

homepage_openingsbeeld

Detail uit Tussen wortels en wolken, mixed media, 2014

Het project Metamorfose (2013-2015) is een verdere verkenning van een eigen vormtaal. Een verkenning van materialen, van technieken, van grafische en organische vormen. En vooral – zo blijkt – van het geduld, de verstilling en de aandacht die nodig zijn om dagelijkse dingen te kunnen zien zoals ze zijn. Los van hun context, zoeken ze elkaar op en worden samen iets nieuws. Boomschors wordt weefsel, wasdraad wordt parelketting, blaadjes worden schubben, rafels worden wortels, woorden worden insecten.

Metamorfose begon met mijn fascinatie voor cocons: ogenschijnlijk onbewogen en uiterst fragiel, terwijl aan de binnenkant een oerkracht aan het werk is – op eigen tempo, onvermijdelijk, onomkeerbaar.

Het is een blijvende inspiratiebron: die natuurlijke drang naar groei, die balans tussen eenvoud en ongrijpbare complexiteit, tussen kracht en kwetsbaarheid, tussen stilte en zeggingskracht.

In mycrocosmos zoek ik uiteindelijk naar ‘maken’ dat gericht is op ‘laten zijn’. Wat ik wil toevoegen is geen mening of betekenis, het zijn accenten die de aandacht vestigen op wat ik ervaar als de essentie: het gevoel dat een omgeving of materiaal bij mij oproept. Het is een permanente zoektocht om niets meer en niets minder te kunnen zijn dan het kleine vingertje dat naar een wolk wijst.

Lara Geeurickx
Amsterdam, april 2015

 

Lara Geeurickx (België, 1974) volgde diverse cursussen en workshops op het gebied van (zijde)papier maken, Japans boekbinden, joomchi, (nuno-)vilten, surface design (papier en textiel) en digitaal dessinontwerp. In mei 2015 rondde ze het tweejarig Textile Art & Art Quilt Program af aan DIY Textile School Amsterdam, waar ze werkte rond het thema ‘metamorfose’.